Tema: Re: Nerugsta pienas
Autorius: bzik
Data: 2009-03-24 13:54:52
aciu, jau aiskiau. Stebesim procesus toliau :)

"Ruta" <rutapeter@online.de> wrote in message 
news:gqaguu$jj1$1@trimpas.omnitel.net...
> Hm hm, tada situacija kiek kitokia.
>
> Visi mano isvedziojimai buvo pagristi teiginiu, kad parsiveztas pienas yra 
> rauginamas, ir nerugsta. Bet nerasei, kad bandoma rauginti _po to_, kai 
> jis jau tris dienas pastovejo saldytuve :)))
>
> Trumpas supaprastintas pieno mikrobiologijos kursas:
>
> Svieziame ka tik pamelztame piene _visada_ yra rugimo bakteriju (salyginai 
> daug) ir puvimo bakteriju (salyginai labai mazai). Tos rugimo bakterijos 
> a) siaip jau megsta malonia siluma b) gyvendamos rugstina savo terpe - kai 
> pienas surugsteja tiek, kad koaguliuoja baltymai, turim rugpieni c) labai 
> neatsparios kaitinimui, t. y., pasterizacijos metu praktiskai visiskai 
> sunaikinamos.
>
> Puvimo bakterijos visai kitokios: a) jos nemegsta rugscos terpes, bet b) 
> atsparios aukstoms temperaturosm (-> pasterizuojant ju sunaikinama tik 
> dalis) c) jos gana letai, bet atkakliai dauginasi ir saldytuve :))) Bet ju 
> gyvenimo produktas - ne rugpienis, bet puvekas....
>
> Realiai gaunasi, gaunasi kad saldytuve sudaromos palankios salygos tiems 
> puvekams; klausimas, kodel ju tiek daug, kad jau po triju dienu saldytuve, 
> po to pienas nerugsta? Nes tai zenklas, kad piene puvimo bakterijos 
> "nugalejo" rugimo (cia jau toks santykis - arba vienos, arba kitos) - 
> pasterizuotam pienui tai normalu, bet nepasterizuotam - man kyla higienos 
> klausimu...
>
>
> bzik schrieb:
>> na technologiniuose niuansuose sunku gincytis. Galiu tik pateikt faktus 
>> is realybes.
>> Pirkt is zmogaus pradejom rudeni. Daznai imam dar silta piena po 3 l.
>> Jei uzdengta stiklaini ikisam i saldytuva pienas kita diena turi 
>> sugizusio kvapa.
>> Ziemos metu parnese atidengta porai valandu ikasdavom i sniega. Taip 
>> pienas pradejo laikytis iki 3-4 dienu.
>> Grietines nuo 3l ne maziau 0,5 l. Jos negraibom. Atsiradus sugizimo 
>> pozymiams, tarkim po 3 d. isimtas siltai pienas per 2-3 d. nesurugsta. 
>> Kodel? chemija? riebalai? netinkama talpa (stiklainis)?
>>
>>
>> "Ruta" <rutapeter@online.de> wrote in message 
>> news:gqacki$bec$1@trimpas.omnitel.net...
>>> Ooo, sventas naivume :(((
>>>
>>> Butent _tada_ apsimoka makliavot. Nes:
>>>
>>> Sviezias, neapdorotas pienas rugsta _labai greitai_. Todel, kad jis is 
>>> karves yra "pasildytas" iki kazkur apie 38 °C, ant tesmens _visada_ (net 
>>> ir laikantis absoliuciai visu higienos taisykliu 100%) yra siek tiek 
>>> bakteriju, kurios taip patenka tiesiog i idealias salygas ir puola 
>>> daugintis. Tas ir "senoves" kaime buvo puikiai zinoma, todel pirma - ir 
>>> lyg siol nepakitusi priemone: saldyti, saldyti ir dar karta saldyti: kuo 
>>> staigiau iki mazdaug 4 °C. Tokioj temperaturoj rugimo bakterijos 
>>> praktiskai tik vegetuoja, bent jau pakankamai vangiai, kad pienas 
>>> issilaikytu geras kelias dienas.
>>>
>>> Kai ukininkai dejuoja, kad perdirbejai jiems priimdami "numusa" 
>>> rusinguma, tai.... patys kalti. Jeigu pamelztas pienas pirma puse 
>>> valandos per saulekaita vezamas namo, po to dideliais bidonais (po 25 l) 
>>> leidziamas i sulini, kur jis _pamazu_ austa iki kokiu 8 °C.... Jis 
>>> praktiskai kita diena yra ant sugizimo ribos.
>>>
>>> Taigi dabar isivaizduok, reikia, kad likuti _kita diena_ priimtu 
>>> supirkejas, ir ne siaip priimtu, bet kaip auksciausos kokybes...
>>>
>>> Daug snekos, bet isvada viena: jei pienas normaliai neberugsta, jis yra 
>>> kaip nors apdorotas. Kadangi tiketis, kad ukininkas ji pasterizuoja, 
>>> tikriausiai utopiska, lieka chemniai priedai.
>>>
>>>
>>