aciu, jau aiskiau. Stebesim procesus toliau :) "Ruta" <rutapeter@online.de> wrote in message news:gqaguu$jj1$1@trimpas.omnitel.net... > Hm hm, tada situacija kiek kitokia. > > Visi mano isvedziojimai buvo pagristi teiginiu, kad parsiveztas pienas yra > rauginamas, ir nerugsta. Bet nerasei, kad bandoma rauginti _po to_, kai > jis jau tris dienas pastovejo saldytuve :))) > > Trumpas supaprastintas pieno mikrobiologijos kursas: > > Svieziame ka tik pamelztame piene _visada_ yra rugimo bakteriju (salyginai > daug) ir puvimo bakteriju (salyginai labai mazai). Tos rugimo bakterijos > a) siaip jau megsta malonia siluma b) gyvendamos rugstina savo terpe - kai > pienas surugsteja tiek, kad koaguliuoja baltymai, turim rugpieni c) labai > neatsparios kaitinimui, t. y., pasterizacijos metu praktiskai visiskai > sunaikinamos. > > Puvimo bakterijos visai kitokios: a) jos nemegsta rugscos terpes, bet b) > atsparios aukstoms temperaturosm (-> pasterizuojant ju sunaikinama tik > dalis) c) jos gana letai, bet atkakliai dauginasi ir saldytuve :))) Bet ju > gyvenimo produktas - ne rugpienis, bet puvekas.... > > Realiai gaunasi, gaunasi kad saldytuve sudaromos palankios salygos tiems > puvekams; klausimas, kodel ju tiek daug, kad jau po triju dienu saldytuve, > po to pienas nerugsta? Nes tai zenklas, kad piene puvimo bakterijos > "nugalejo" rugimo (cia jau toks santykis - arba vienos, arba kitos) - > pasterizuotam pienui tai normalu, bet nepasterizuotam - man kyla higienos > klausimu... > > > bzik schrieb: >> na technologiniuose niuansuose sunku gincytis. Galiu tik pateikt faktus >> is realybes. >> Pirkt is zmogaus pradejom rudeni. Daznai imam dar silta piena po 3 l. >> Jei uzdengta stiklaini ikisam i saldytuva pienas kita diena turi >> sugizusio kvapa. >> Ziemos metu parnese atidengta porai valandu ikasdavom i sniega. Taip >> pienas pradejo laikytis iki 3-4 dienu. >> Grietines nuo 3l ne maziau 0,5 l. Jos negraibom. Atsiradus sugizimo >> pozymiams, tarkim po 3 d. isimtas siltai pienas per 2-3 d. nesurugsta. >> Kodel? chemija? riebalai? netinkama talpa (stiklainis)? >> >> >> "Ruta" <rutapeter@online.de> wrote in message >> news:gqacki$bec$1@trimpas.omnitel.net... >>> Ooo, sventas naivume :((( >>> >>> Butent _tada_ apsimoka makliavot. Nes: >>> >>> Sviezias, neapdorotas pienas rugsta _labai greitai_. Todel, kad jis is >>> karves yra "pasildytas" iki kazkur apie 38 °C, ant tesmens _visada_ (net >>> ir laikantis absoliuciai visu higienos taisykliu 100%) yra siek tiek >>> bakteriju, kurios taip patenka tiesiog i idealias salygas ir puola >>> daugintis. Tas ir "senoves" kaime buvo puikiai zinoma, todel pirma - ir >>> lyg siol nepakitusi priemone: saldyti, saldyti ir dar karta saldyti: kuo >>> staigiau iki mazdaug 4 °C. Tokioj temperaturoj rugimo bakterijos >>> praktiskai tik vegetuoja, bent jau pakankamai vangiai, kad pienas >>> issilaikytu geras kelias dienas. >>> >>> Kai ukininkai dejuoja, kad perdirbejai jiems priimdami "numusa" >>> rusinguma, tai.... patys kalti. Jeigu pamelztas pienas pirma puse >>> valandos per saulekaita vezamas namo, po to dideliais bidonais (po 25 l) >>> leidziamas i sulini, kur jis _pamazu_ austa iki kokiu 8 °C.... Jis >>> praktiskai kita diena yra ant sugizimo ribos. >>> >>> Taigi dabar isivaizduok, reikia, kad likuti _kita diena_ priimtu >>> supirkejas, ir ne siaip priimtu, bet kaip auksciausos kokybes... >>> >>> Daug snekos, bet isvada viena: jei pienas normaliai neberugsta, jis yra >>> kaip nors apdorotas. Kadangi tiketis, kad ukininkas ji pasterizuoja, >>> tikriausiai utopiska, lieka chemniai priedai. >>> >>> >>