Hm hm, tada situacija kiek kitokia. Visi mano išvedžiojimai buvo pagrįsti teiginiu, kad parsivežtas pienas yra rauginamas, ir nerūgsta. Bet nerašei, kad bandoma rauginti _po to_, kai jis jau tris dienas pastovėjo šaldytuve :))) Trumpas supaprastintas pieno mikrobiologijos kursas: Šviežiame ką tik pamelžtame piene _visada_ yra rūgimo bakterijų (sąlyginai daug) ir puvimo bakterijų (sąlyginai labai mažai). Tos rūgimo bakterijos a) šiaip jau mėgsta malonią šilumą b) gyvendamos rūgština savo terpę - kai pienas surūgštėja tiek, kad koaguliuoja baltymai, turim rūgpienį c) labai neatsparios kaitinimui, t. y., pasterizacijos metu praktiškai visiškai sunaikinamos. Puvimo bakterijos visai kitokios: a) jos nemėgsta rūgščos terpės, bet b) atsparios aukštoms temperatūrosm (-> pasterizuojant jų sunaikinama tik dalis) c) jos gana lėtai, bet atkakliai dauginasi ir šaldytuve :))) Bet jų gyvenimo produktas - ne rūgpienis, bet puvėkas.... Realiai gaunasi, gaunasi kad šaldytuve sudaromos palankios salygos tiems puvėkams; klausimas, kodėl jų tiek daug, kad jau po trijų dienų šaldytuve, po to pienas nerūgsta? Nes tai ženklas, kad piene puvimo bakterijos "nugalėjo" rūgimo (čia jau toks santykis - arba vienos, arba kitos) - pasterizuotam pienui tai normalu, bet nepasterizuotam - man kyla higienos klausimų... bzik schrieb: > na technologiniuose niuansuose sunku gincytis. Galiu tik pateikt faktus is > realybes. > Pirkt is zmogaus pradejom rudeni. Daznai imam dar silta piena po 3 l. > Jei uzdengta stiklaini ikisam i saldytuva pienas kita diena turi sugizusio > kvapa. > Ziemos metu parnese atidengta porai valandu ikasdavom i sniega. Taip pienas > pradejo laikytis iki 3-4 dienu. > Grietines nuo 3l ne maziau 0,5 l. Jos negraibom. Atsiradus sugizimo > pozymiams, tarkim po 3 d. isimtas siltai pienas per 2-3 d. nesurugsta. > Kodel? chemija? riebalai? netinkama talpa (stiklainis)? > > > "Ruta" <rutapeter@online.de> wrote in message > news:gqacki$bec$1@trimpas.omnitel.net... >> Ooo, sventas naivume :((( >> >> Butent _tada_ apsimoka makliavot. Nes: >> >> Sviezias, neapdorotas pienas rugsta _labai greitai_. Todel, kad jis is >> karves yra "pasildytas" iki kazkur apie 38 °C, ant tesmens _visada_ (net >> ir laikantis absoliuciai visu higienos taisykliu 100%) yra siek tiek >> bakteriju, kurios taip patenka tiesiog i idealias salygas ir puola >> daugintis. Tas ir "senoves" kaime buvo puikiai zinoma, todel pirma - ir >> lyg siol nepakitusi priemone: saldyti, saldyti ir dar karta saldyti: kuo >> staigiau iki mazdaug 4 °C. Tokioj temperaturoj rugimo bakterijos >> praktiskai tik vegetuoja, bent jau pakankamai vangiai, kad pienas >> issilaikytu geras kelias dienas. >> >> Kai ukininkai dejuoja, kad perdirbejai jiems priimdami "numusa" rusinguma, >> tai.... patys kalti. Jeigu pamelztas pienas pirma puse valandos per >> saulekaita vezamas namo, po to dideliais bidonais (po 25 l) leidziamas i >> sulini, kur jis _pamazu_ austa iki kokiu 8 °C.... Jis praktiskai kita >> diena yra ant sugizimo ribos. >> >> Taigi dabar isivaizduok, reikia, kad likuti _kita diena_ priimtu >> supirkejas, ir ne siaip priimtu, bet kaip auksciausos kokybes... >> >> Daug snekos, bet isvada viena: jei pienas normaliai neberugsta, jis yra >> kaip nors apdorotas. Kadangi tiketis, kad ukininkas ji pasterizuoja, >> tikriausiai utopiska, lieka chemniai priedai. >> >> >