Čia kaip ir niekas neteigė, kad su duonkepe galima iškepti tą tikrąją juodą lietuvišką duoną. Jau rodos daugybę kartų buvo patvirtinta, kad ji iškepama tik krosnyje prie didelės temperatūros. Bet tokios ir parduotuvėj nenupirksi. Gal retsykiais kokiam eko turguj bus (abejoju) ar pas kokią pažįstamą bobulę gausi. DUonkepėje užtat galima iškepti 1000+1 kitų skanių duonų, o tarp jų nemažai ir juodų ruginių duonų atmainų. Ir ta juoda ruginė, kurią iškepi duonkepėje, yra net nepalyginama su juoda rugine iš maximos. Aš nesu buvus kepykloje, bet dažnai verčiu miltų ir kepinių priedų aprašus, plaukai šiaušias ko tik ten kepyklose nededa, kad padidintų masę, pailgintų galiojimą, pridėtų skonio, atlipdytų nuo skardos ir pan. Apskritai, kvaila šita diskusija, nes vienoj pusėj žmonės, kurie nevalgė normalios duonkepės duonos ar iš principo jos nevalgo, kitoj tie, kurie valgė ir valgys savo duoną ir nebevalgys parduotuvinės. On 2011.01.13 08:56, shadow wrote: > ojojoj...ir vel... Kaip as nemegstu tu tusciu diskusiju,ypac kai kabinejamasi prie isimtu is konteksto fraziu... Juk nesileidau i texnologines smulkmenas,o paminejau tik bendrus skirtumus. > Dar viena trumpa istorija is patirties,kad butu lengviau suprast apie ka kalba: > Pries kruva metu,bunant tolimuose rytuose,po ilgu experimentu buvo pastebeta,kad geriausiai rugsta pomidoru tyre ir bulves (grudai,cukrus,mieles ir daug kitu produktu buvo deficitas). Taigi,israuginamas tam tikras kiekis birzgalo,is kurio kibiru,lekste ir dubeniu budavo isgaunamas alkoholis. > Norint bent kiek pagerinti sio geralo skonines savybes,buvo naudojama azuolo zieve ir padegintos (rus) duonos plutos. > Beje,dabar,tulas dzukelis,padares panasu gerala (tik su cukrumi ir mielem),bet pridejes i ji rugines (lt!) duonos,isvertes akis saukia,jog tai tikra rugine naminuke. 'Tu pauostyk kaip duona kvepia!' :) > Dabar grizkime prie esmes. Klausimas skambejo taip-ar galima madingaja 'duonkepe' iskepti DUONA? Ats-NE!* > * Tai kas gaunama naudojant si zaisliuka,galima vadinti duonos skonio ar duonos kvapo kepiniais,kuriuose SAUSAS raugas atlieka toki pat vaidmeni,kaip duonos plutos mano minetame bulviniame/pomidoriniame samagone. > Bet... As NIEKUR nepaminejau,jog tai yra blogai,siukstu,slykstu ar pan. > Jusu teise rinktis. Jei jums tai tinka ir patinka-kodel gi ne. Pirmyn. Betkas daroma sau ir savomis rankomis yra sveikintina. Juk ir mikrobange kazin ar labai sveika,bet negi dabar viska sildysim ant kiaules tauku,kaip senoliai. > Tik nepainiokim savoku. > P.s. > Noredami kepti duonos gaminius,neziurekime i rusus. Pas juos jau labai senai nera (jei aplamai buvo) rugines duonos kepimo tradiciju. Su retomis isimtimis,aisku (dazniausiai tose vietose,kur buvo iseiviu is pabaltijo ar ukrainos). Tiesiog savo prigimtimi jie yra per dideli tinginiai,kad tiek laiko zaistu del kepaliuko. Nes tai tikrai ilgas,kruopstus ir atsakingas procesas. > Sekmes