ne, nereikia ;) po dviejų - trijų dienų raugas bus gatvas, jeigų nėra pelėsio, t.y. indas buvo švarus ir vanduo virintas, matysis iš burbuliukų esančių rauge, tada galima daryti duoną. padarius duonos tešlą, atidėti į šaldytuvą 4 šaukštus 1 kg miltų. "ALORA" <alora@griauztas.cool> wrote in message news:ign00i$do5$1@trimpas.omnitel.net... >o toks daiktas kaip melasa nereikalingas? > > "Tadas" <tadas@tadas.com> wrote in message > news:igmue9$bfj$1@trimpas.omnitel.net... >> jei naudosi rūpius rūginius miltus, tai gausis pati tikriausia tradicinė >> lietuviška juoda duona. miltai būtinai turi būti rūpūs, tiek rūginiai, >> tiek kvietiniai. paprasti miltai gali būti dedami, tačiau nedaugiau kaip >> 1/3 viso miltų kiekio, kitaip gausis nebeduona, o pyragas ;) >> kad pasigaminti raugą reikia tuos kvietinius ar rūginius rūpius miltus >> užpilti virintu vandeniu ir laikyti šiltai, kol pradės rūgti (2-3 dienos, >> priklausomai nuo temperatūros, raugo kvapas maloniai rūgštus), galima >> maitinti visaip ir pan, tačiau žmonės juos daro paprastai ir viskas >> gaunasi, čia nėra kur suklysti, jei nesigavo, pradėjo pelyti ar dar >> kažkas pabandysi dar kartą, bet turėtų pavykti iš pirmo karto. padarius >> duoną, atidėtą raugą dedu į šaldytuvą ir laikau iki kito duonos gaminimo, >> nemaitinu. visada tešlą duonai darau su kambario temperatūros virintu >> vandeniu. > >