jei naudosi rūpius rūginius miltus, tai gausis pati tikriausia tradicinė lietuviška juoda duona. miltai būtinai turi būti rūpūs, tiek rūginiai, tiek kvietiniai. paprasti miltai gali būti dedami, tačiau nedaugiau kaip 1/3 viso miltų kiekio, kitaip gausis nebeduona, o pyragas ;) kad pasigaminti raugą reikia tuos kvietinius ar rūginius rūpius miltus užpilti virintu vandeniu ir laikyti šiltai, kol pradės rūgti (2-3 dienos, priklausomai nuo temperatūros, raugo kvapas maloniai rūgštus), galima maitinti visaip ir pan, tačiau žmonės juos daro paprastai ir viskas gaunasi, čia nėra kur suklysti, jei nesigavo, pradėjo pelyti ar dar kažkas pabandysi dar kartą, bet turėtų pavykti iš pirmo karto. padarius duoną, atidėtą raugą dedu į šaldytuvą ir laikau iki kito duonos gaminimo, nemaitinu. visada tešlą duonai darau su kambario temperatūros virintu vandeniu. "ALORA" <alora@griauztas.cool> wrote in message news:igmo07$1ne$1@trimpas.omnitel.net... > nu bet tokai juoda nesigauna, gaunasi tik tamsesnė. O kaip raugti raugą iš > miltų? Kažkuo užpilti? > > "Tadas" <tadas@tadas.com> wrote in message > news:igmf2b$kg4$1@trimpas.omnitel.net... >> raugas labai paprastas ir net nemaitinu jo, nes kepu kas 2-3 savaites, >> duonos užtenkia tokiam laikui, ji puikiai išsilaiko. raugą nesunkiai >> galima pasigaminti pačiam parauginus ruginiu ir kvietiniu miltu. paskui >> kiekvieną kartą kepant duona atidedamas reikiamas kiekis kitam kepimui. >> procesas labai paprastas, laiko daug neužima. tešla padaroma labai >> paprastai: norimi rūpus miltai (rūginiai - gausis tikrai lietuviška juoda >> duona (ruginė) / rūginiai us kvietiniais miltais šviesesnė duona), >> druska, medus, sumaišyti, tada sudėti į formas, parą parauginti, tada >> valandą kepti ir viskas ;) >> > >