labai atsiprašau, kad įsiterpiu ne į temą, bet rupūs ruginiai... Am 13.01.2011 14:24, schrieb Tadas: > jei naudosi rūpius rūginius miltus, tai gausis pati tikriausia tradicinė > lietuviška juoda duona. miltai būtinai turi būti rūpūs, tiek rūginiai, tiek > kvietiniai. paprasti miltai gali būti dedami, tačiau nedaugiau kaip 1/3 viso > miltų kiekio, kitaip gausis nebeduona, o pyragas ;) > kad pasigaminti raugą reikia tuos kvietinius ar rūginius rūpius miltus > užpilti virintu vandeniu ir laikyti šiltai, kol pradės rūgti (2-3 dienos, > priklausomai nuo temperatūros, raugo kvapas maloniai rūgštus), galima > maitinti visaip ir pan, tačiau žmonės juos daro paprastai ir viskas gaunasi, > čia nėra kur suklysti, jei nesigavo, pradėjo pelyti ar dar kažkas pabandysi > dar kartą, bet turėtų pavykti iš pirmo karto. padarius duoną, atidėtą raugą > dedu į šaldytuvą ir laikau iki kito duonos gaminimo, nemaitinu. visada tešlą > duonai darau su kambario temperatūros virintu vandeniu. > > > "ALORA"<alora@griauztas.cool> wrote in message > news:igmo07$1ne$1@trimpas.omnitel.net... >> nu bet tokai juoda nesigauna, gaunasi tik tamsesnė. O kaip raugti raugą iš >> miltų? Kažkuo užpilti? >> >> "Tadas"<tadas@tadas.com> wrote in message >> news:igmf2b$kg4$1@trimpas.omnitel.net... >>> raugas labai paprastas ir net nemaitinu jo, nes kepu kas 2-3 savaites, >>> duonos užtenkia tokiam laikui, ji puikiai išsilaiko. raugą nesunkiai >>> galima pasigaminti pačiam parauginus ruginiu ir kvietiniu miltu. paskui >>> kiekvieną kartą kepant duona atidedamas reikiamas kiekis kitam kepimui. >>> procesas labai paprastas, laiko daug neužima. tešla padaroma labai >>> paprastai: norimi rūpus miltai (rūginiai - gausis tikrai lietuviška juoda >>> duona (ruginė) / rūginiai us kvietiniais miltais šviesesnė duona), >>> druska, medus, sumaišyti, tada sudėti į formas, parą parauginti, tada >>> valandą kepti ir viskas ;) >>> >> >> > >