"Bronco" <TRINTI_bronco.mail@gmail.com> wrote in message news:n6s9f0$pd0$1@trimpas.omnitel.net... > On 2016-01-09 20:42, Caponi wrote: >> o kokybė alkoholyje toks >> slidus dalykas, mes ten daugiau galim šnekėt apie komponenčių brangumą, >> retumą, skonių derinimą, tačiau, tarkim, pigi eilinė nesupuvus vynuogė >> nėra nei kiek prastesnės kokybės nei ten kokia prabangi egzotiška. > > Ir taip ir ne. Iš esmės, gaminant kad ir tą patį vyną ar konjaką, kaip tu > ir sakai, pradiniai komponentai - vynuogės, nors ir labai svarbūs, bet > didelio kainų skirtumo tarp jų nėra. Jei būna geras sezonas, tai visame > regione visi vyndariai išaugina geras kokybiškas vynuoges, bet va > galutinis produktas iš jų gali labai labai skirtis tiek kaina, tiek ir > kokybe. Ta net nereikia įrodinėti, visi tai matė savo akimis parduotuvių > lentynose, kai tų pačių metų, tų pačių vynuogių rūšies vynas iš to paties > regiono kainuoja N kartų skirtingai. > > Kas nemėgsta ir nesupranta vyno, sakys, koks skirtumas, visi jie rugštybė > :) Bet kas supranta, tai puikiai skirs ir vienu mėgausis, kitą gers kaip > kasdieninį maisto produktą prie pietų ar vakarienės stalo, o trečią nebent > mėsos marinavimui paliks :) Tame ir bus tie KOKYBĖS skirtumai. Viskas teip, ale tik nesutikčiau, kad čia tinkamas terminas "kokybė". Grubiai tariant, mes turim ten koki Lamborghini traktorių ir sportskarą - kokybės prasme jie +/- lygiaverčiai, tik paskirtis kardinaliai skiriasi. Su maisto ar gėrimų paskirtim viskas ne taip griežtai apibrėžta, viskas nuo subjektyvių valgytojų ar gėrėjų pomėgių priklauso, bet, tarkim, aš niekaip negalėčiau šalia kelis kiloeurus kainuojančios vyno bonkės stovinčio butelio iš Maximos už 5 Eur pavadint nekokybišku, su sąlyga, kad jis nėra ten kaip nors sugedęs ar panašiai. Tiesiog jis kitoks, iš mažiau kilmingų vynuogių, su mažiau prieskonių, mažesnio išlaikymo ir t.t., ir dar visiškai ne faktas, kad eilinis pilietis (ta prasme ne vynų žinovas) paragavęs abiejų neabejodamas pasirinks brangesnį :-) >> Svarbu nenusirist iki visokių denatūruoto spirito produktų :-) > > Čia tu man dar pakišai mintį kaip pagerint apibrėžimą dėl "alkoholizmo". > Tarkim, jei tavo alkoholio naudojimo įpročiai tave po truputi veda link > vis kokybiškesnio alkoholio naudojimo vis mažesniais kiekiais, tai > situacija yra gerokai palankesnė, nei jei pastebėtum, jog geri vis pigesnį > (prastesnį) alkoholį vis didesniais kiekiais. Ir vėl tu su savo kaina - o kas jei geriama vis mažiau, bet to paties kainų lygio produktus? Arba žmogus sunkiai dirba ir vis dažniau vakarais atsipalaidavimui įkala čerką, paskui dvi, tris, o kadangi uždirba daug, tai kainos prasme vartoja vis brangesnį alkoholį? Gi nepaneigsi galimybės lavinant skonį ir besimėgaujant vis mandresniais gerimais truputį padaugint? -- Caponi http://caponi.skelbimai.lt/