"Bronco" <TRINTI_bronco.mail@gmail.com> wrote in message news:n6u106$571$1@trimpas.omnitel.net... > On 2016-01-10 03:43, Caponi wrote: >> Viskas teip, ale tik nesutikčiau, kad čia tinkamas terminas "kokybė". > > O kaip siūlytum pavadint vyno skirtumus, kurie išsireiškia N kartų > skirtingoje kainoje? Aš kažkaip kito varianto, apart "kokybė" nesugalvoju > :/ Bbž. O kaip pavadint skirtingo kainų lygio paveikslus? Juk jei jie nesugadinti, tai visi vienodai kokybiški. Kokybės sąvoka iš esmės apibūdina tai, ar daiktas atlieka tas funkcijas, kurioms yra skirtas, todėl ir net ir, pvz., nebrangi technika kokybės prasme gali būti nei kiek ne prastesnė už kelis kart brangesnę. Taip kad matyt teisingiausia ir būtų sakyt - "brangus vynas", "pigus vynas" :-) Nu arba ten koks "aukšto lygio", "aukštos klasės"... >> Grubiai tariant, mes turim ten koki Lamborghini traktorių ir sportskarą >> - kokybės prasme jie ± lygiaverčiai, tik paskirtis kardinaliai skiriasi. > > Matai, jei tai ne koks nors special "Kalėdoms" gamintas vynas, skirtas jį > pakaitint su pipirais, cukrum ir medum, ir suvartoti karštą, tai kaip > taisyklė, visi vyndariai iš visų jėgų stengiasi pagamint THE BEST, tiesiog > ne visiems gaunasi. Ir tai tikrai ne dėl kažkokių mistinių priedų ir > ingridientų, kaip pats rašei, tai tiesiog dėl neturimos tam technologijos > ir neturimų kažkokių specialių "slaptų" žinių, kuriuos kiti vyndarių ūkiai > tobulino gal net amžiais. > Todėl visi stengiasi pagaminti labai kokybišką ir brangų vyną, o gaunasi > visaip. Ypač, tai lengvai suvokiama, jei pakeliauji "vynų keliais" > Prancūzijoje, Italijoje, Vokietijoje, Californijoje ar bet kuriame kitame > pasaulio gale ir pamatai, jog tas pats vyndarys iš tos pačios vynuogių > rūšies sugeba pagamint ir gerą brangų vyną, ir normalų vidutinės kainos, o > kartais turi net ir pigaus :) Kažkur kažkas napavyko, rūgimo procesas > sutriko ar nenuskilo vynuogėm su sezonu, štai ir prašom... Nu jau, nu jau - nori pasakyt, kad pilnos Maximos lentynos vyno po ten kokius 5-10 Eur yra nepavykę aukšto lygio vynai? Ar visgi tikslingai tokie gaminami ir savo klasėje visi kokybiški? Žinoma, brangių vynų gamintojam jei partija gaunasi neideali, tai kiek kita situacija, tik vėlgi, vienas dalykas jei gaunasi realiai šūdas (nekokybiškas daiktas), kuris tinkamas ten kokiam marinatui, kitas, jei tiesiog ten kokia spalva, kvapas ar prieskoniai neatitinka griežtų pačių sugalvotų standartų. Pvz., yra veislinių kačiukų vada. Vieno jų spalva neatitinka oficialių veislės reikalavimų (bet viskas OK su jo sveikata). Todėl taip, jis bus parduodamas pigiau, bet nu jo niekaip negalėčiau pavadint "nekokybišku gyvūnu". Va 2 dabar namie gyvenančios dvarniaškos yra 100% kokybiškos :-) -- Caponi http://caponi.skelbimai.lt/